Dyk in i en spännande värld av tekniska framsteg och samhällsutveckling med vår nya podcastserie. Linköping Science Park tar dig med på en resa till framtiden och tillbaka. Sittandes i en självkörande buss styr vi mot framtiden tillsammans.

Varje avsnitt tar dig genom ett teknikområde som cybersäkerhet, IoT, AI och bildanalys. Du får en begriplig introduktion till tekniken och vi berättar hur tekniken påverkar samhället och dig.

Du möter två nyfikna programledare och experter inom olika områden. Varje avsnitt avhandlar ett område. Totalt blir det 6 avsnitt i den här säsongen.

Gör din pendling eller vardag mer inspirerande och lärorik med Linköping Science Park’s Framtidspodcast!

Ja, det är en AI som gjort den här bilden. Baserat på avsnittsbeskrivningen.

(Ja, det är en AI som gjort den här bilden. Baserat på avsnittsbeskrivningen.)

 

#1: Hur självständig ska egentligen en förarlös bil vara?


TechRide: Utforska Framtidens Teknik · #1 Hur självständig ska egentligen en förarlös bil vara?

Vi skruvar upp volymen och frågar: Vad händer när fler bilar börjar göra sitt eget grej? Och när får vi sparka igång vår egen road trip igen? Vi tar även upp livets stora frågor, som vem en självkörande bil ska rädda först i nödsituation! Men det blir ännu bättre – vi har gäster i studion:

  • Christian Sahlén, VD för ACTIA Nordic: Han berättar hur deras teknik både får bilen att värma upp kupén från distans och hur den styr upp antalet ambulanser vid olyckor.
  • Oscar Bjurling, doktorand på RISE: Gräver i hur vi människor kan leka med drönararméer och gör tekniklätt att förstå.
  • Fredrik Löfgren, VR-expert: Snackar om VR, empatiska robotar och hur tekniken förändrar vårt sätt att leva!

#2: Uppkopplade grejer bidrar (kanske) till en hållbar värld

Som vanligt lät vi en AI rita upp sin vision efter att ha lyssnat på avsnittet. I centrum hamnade en, möjligen uppkopplad, kattlåda.

Som vanligt lät vi en AI rita upp sin vision efter att ha lyssnat på avsnittet. I centrum hamnade en, möjligen uppkopplad, kattlåda.

En femåring med en stor legolåda kan bygga många roliga saker. Men de stora nyskapande grejerna ligger en bit in i framtiden. Så är det med IoT-teknik. Dvs möjligheten att koppla upp fysiska prylar mot internet. Det finns många möjligheter, men vi har inte sett vad det kommer leda till ännu. Beräkningar visar att rätt använt skulle Sverige kunna sänka sin växthuseffekt med upp till 25%. Hur kan lampor, kameror,dörrar, vattenmättare under diskhon och uppkopplade kattlådor göra det? Våra programledare Diana Saleh och Anders Hofvergård dyker ner i ett nytt teknikområde.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · Uppkopplade grejer bidrar (kanske) till en hållbar värld

Medverkande

  • Ulrika Johansson jobbar i Linköping Science Park med IoT World (www.iotworld.se). IoT world gör samhället mer effektivt med hjälp av IoT. Nätverket består av engagerade projektpartners från forskning, näringsliv och offentlig verksamhet. Ulrika har en bakgrund som lärare och har i många år arbetat med NTA, ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik.
  • Tomas Westlund är expert på uppkopplad hårdvara. Han jobbar på Sveriges forskningsinstitut, RISE och förestår bland annat Linköpings stora IoT-labb. Thomas har en bakgrund från företag som Actia, Flextronics och Sony Ericsson.
  • Fredrik Löfgren är expert inom VR, empatiska robotar och smarta AI-lösningar inom vården. Välkänd från TV-program som robotkampen, Talang och ofta anlitad föreläsare. Nu ägnar sig Fredrik åt att studera hur teknologi, digitalisering och AI påverkar samhället. Han tror starkt på robotars potential att effektivisera olika yrkesområden, frigöra tid för livets viktiga aspekter och minska trafikolyckor genom förarlösa bilar.

#3: Teknik och trygghet: ett tve-eggat svärd

TechRide avsnitt 3

Som vanligt lät vi en AI tolka avsnittsbeskrivningen för att generera en bild.

Kvinnor känner sig inte lika trygga som män på offentliga platser. Kan teknik bidra till att öka tryggheten och ge fler tillgång till olika miljöer? I det här avsnittet utforskar Diana och Anders hur tekniken kan bidra till att öka tryggheten och skapa tillgänglighet för alla i olika miljöer. Vi granskar världen av fysiska och virtuella sensorer, står inför etiska dilemman och diskuterar gränsen för övervakningssamhällets roll för att säkerställa den trygghet vi alla strävar efter.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide #3: Teknik och trygghet – ett tveeggat svärd

Vi får ta del av insikter från experter inom en rad områden. Medverkar gör:

 #4: Kvantasier

TechRide 4: Kvantasier

Som vanligt lät vi en AI illustrera avsnittet.

Finns månen när vi inte tittar på den? Inte inom kvantmekaniken i alla fall, om vi ska tro Jan-Åke Larsson, professor vid Linköpings universitet. I det här avsnittet av TechRide ger vi oss in kvantmekanikens värld och frågor oss vad som egentligen är Science Fiction och vad som är verklighet. Mycket av det du du ser i Star Trek från 70-talet finns på riktigt idag (fast vi sakner warp-drift…) och vi använder det i vår vardag. Att prata om kvantmekanik känns ofta som ren Science Fiction. Men vart befinner vi oss om 30 år? Och på vilket sätt har science fiction påverkat forskarna vad de utvecklar?

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide 4: Kvantasier

Medverkande

    • Jan-Åke Larsson, Professor, Linköpings universitet. Min forskning är främst inriktad mot kvantteknologi, kvantinformationsteori och kvantmekanikens fundamenta.
    • Svante Lovén, Universitetslektor, Mittuniversitetet. Forskar inom Science fiction, Viktoriansk litteratur, Litteratur och andra medier.
    • Fredrik Löfgren, robott-expert: Snackar om VR, empatiska robotar och hur tekniken förändrar vårt sätt att leva.

#5: Ny teknik påverkar vår kunskap om kroppen och sjukdomar

Som vanligt lät vi en AI tolka avsnittet

Som vanligt lät vi en AI tolka avsnittet

Plåster som berättar exakt hur du mår. Hela tiden. Allt som är elektriska signaler på huden går att mäta, och med modern materialutveckling kommer våra stora träningsklockor snart vara helt obsoleta. Samtidigt har Linköpingsföretaget Sectra revolutionerat områden som digital patologi. För personer utanför den medicinska världen kanske deras betydelse är okänd, men idag är det svårt att gå in på ett sjukhus nästan var som helst i världen som inte använder teknik från Sectra.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide #5: Ny teknik påverkar vår kunskap om kroppen och sjukdomar

Medverkande

  • Maria Jakobsson, Laboratoriet för organisk elektronik. Forskar kring komponenter och system som utnyttjar elektroniska och optiska funktioner i organiska molekyler och plaster.
  • Claes Lundström, Forskningschef på Sectra och adjungerad professor på Center for Medical Image Science and Visualization (CMIV).

#6: Hur blir ett digitalt samhälle säkert?

TechRide Cybersäkerhet

Som vanligt lät vi en AI tolka avsnittsbeskriviningen. Vi gissar att det är den självkörande bussen på väg ut för ett stup påverkad av någon form av digital attack. Draken känns däremot lite mer oklar.

Vid FOI i Linköping finns en av Europas första och största cyberanläggningar. Anläggningen kallas för Crate och här bygger de upp komplexa IT-miljöer, såsom styrsystem för samhällsviktig verksamhet, som vi kan utsätta för cyberangrepp och andra cybersäkerhetsscenarier under kontrollerade former. I en autonom buss rakt in i framtiden lär vi oss mer om nya sårbarheter i samhället som uppstår när allt mer digitaliseras. Kommersiella och offentliga organisationer blir dagligen utsatta för attacker. Så hur gör vi i Sverige för att skydda oss? Föjl med på besök på träningsanläggningar, utbildningar vid Linköpings universitet och få några praktiska tips på vad du kan göra.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide #6 Hur blir ett digitalt samhälle säkert?

Medverkande

  • Jonas Hallberg, Enhetschef för enheten för cyberförsvar på FOI.
  • Mikael Asplund, Biträdande professor vid Linköpings universitet. Forskar om säkerhet och pålitlighet för cyberfysiska system.

 

Vart lyssnar jag på podden?

Finns där poddar finns, som det brukar heta, och på Spotify. Eller direkt här på sidan.

 

 

 

 

 


ARKIV: Linköping Science Park podcast 2022

Omvärlden påverkas just nu på ett historiskt unikt sätt. Med Coronaviruset som sveper över världen har många företag snabbt hamnat i en tuff situation. Andra förbereder sig för stå kvar när de blir påverkade. Vi vet idag inte hur en ny normalsituation kommer att se. Det enda vi kan vara säkra på är att det inte kommer att se ut som det gjort tidigare.

Nu släpper Linköping Science Park en podserie som ska hjälpa företag att ta sig vidare och förhoppningsvis stå ännu starkare i en ny verklighet. Vi intervjuar erfarna företagsledare och andra experter för att ta del av deras perspektiv och erfarenheter. Vem vill du höra i ett avsnitt? Hör av dig med tips och idéer till Science Parken! Du hittar kontaktuppgifter här bredvid.

Avsnitt 1: Camilla Dahlgren – Så ska du tänka kring ditt kassaflöde

Avsnitt 2:  Azadeh Pendari – Kraften finns framåt. Om ledarskap när hela företaget behöver ställa om

Avsnitt 3:  Torbjörn Kronander, VD för Sectra. Rätt människor i organisationen är avgörande för framgången

Avsnitt 4: Eva Vestlie Kastensson: Personlig utveckling och Yoga

Avsnitt 5: Robert Armerö  – Innovationskraften i en kris

Linköping Science Park · #5 Prodelox: Innovationskraften i en kris

Avsnitt 6: Eero Piitulainen  – Global digital försäljning

Linköping Science Park · #6 TaxiCaller – Global digital försäljning

Avsnitt 7: Magnus Johansson & Tomas Tränkner  – Säljfabrik på distans

Avsnitt 8: Tilda Rubin Berthilsson – Digital kompetensförsörjning

Avsnitt 9: Hållbar livsmedelsproduktion & besöksnäring i kristider

Linköping Science Park · Hållbar Och Innovation För Livsmedel Och Besöksnäring

Avsnitt 10: Arbetsmiljö & rehabilitering

Linköping Science Park · #10 Arbetsmiljö hemma och rehabilitering Linköping Science Park Podcast