Wematter växer kraftigt och tog nyligen över Ericssons lokaler i Mjärdevi. Succén byggs genom bolagets 3D-skrivare samt ett unikt erbjudande om 3D-utskrifter. Nu tar de Växtzon till hjälp för att lyckas.

Hårdvarustartupen Wematter har sedan starten 2014 vuxit från två grundare i en källarlokal till 15 anställda på 750 kvadrat i Mjärdevi Science Park. Men allt började med en afterwork där grundarna Robert Kniola och Henrik Lundgren möttes. De var bägge konstruktörer som ofta beställde 3D-utskrifter i jobbet. Och enades snabbt om den dåliga kvaliteten och bristfälliga service som erbjöds.

– När jag berättade att jag hade byggt en egen 3D-skrivare, som då stod hemma i garderoben, så föddes tanken om att göra något ännu bättre tillsammans. När vi druckit ur ölen så gick vi direkt in på Blocket och letade en ledig lokal, säger Robert Kniola.

”Brann saker till höger och vänster”

På fritiden for de sedan runt på mässor och besökte olika skrivartillverkare. Allt för att kunna definiera vilka problem som de behövde lösa gemensamt.

– Vi fick snabbt bekräftat att många fler upplevde problem med både kvaliteten och graden av service. Efter det satte vi upp en deadline för oss själva då vi skulle vara klara med en affärsplan och ett koncept för en ny teknik.

De inredde ett testlabb i en källarlokal och började arbetet med att testa sig fram till en teknik som fungerade bättre än allt annat de sett.

– Det brann saker till höger och vänster – vi jobbade verkligen dygnet runt. Till slut kände vi att vi hade nått fram till något, säger Robert Kniola.

I november 2014 fick de sin första beställning på en 3D-utskrift och tog steget att säga upp sig och satsa helhjärtat. Samtidigt fick de även upp ögonen för inkubatorn LEAD och flyttade snart dit för att ta del av affärsstöd och coaching.

Närmar sig notering

Nu är företaget 15 anställda och i januari i år tog de över Ericssons lokaler på 750 kvadratmeter mitt i Mjärdevi Science Park. Samtidigt fick de även in ett tillväxtkapital om 10 miljoner kronor.

– Vi behöver ytan för att göra slutmontering av våra 3D-skrivare. När vi närmar oss marknadsnotering kommer vi dock använda allt mer av lokalen till labb. Inom tre år ska vi ha vuxit till 30 personer och då ska detta vara ett fullskaligt forskningslabb.

Tillväxtprojektet Växtzon ska hjälpa dem att nå det ambitiösa målet.

– Växtzon handlar om att rusta företaget för vår expansion. Vi har under mycket kort tid gått från att själva vara konstruktörer till företagsledare och chefer. Nu behöver vi bolla tankar och idéer med de med mer erfarenhet än oss. Vi behöver lära oss mer om vad som krävs för att lyckas med ett tillväxtbolag, säger Robert Kniola.

Och resultatet av Växtzon syns redan efter ett fåtal träffar, menar han.

– Bland annat har vi skrivit om allt vårt rekryteringsmaterial för att bättre kunna visa varför någon ska välja ett företag som Wematter.

Världens starkaste 3D-utskrifter

Marknaden för 3D-skrivare och utskrifter är ännu i sin linda. Ett är dock säkert och det är att utskrifterna i sig flyttar närmare kunderna än tidigare, menar Kniola.

– Vårt mål är att du ska kunna producera världens starkaste 3D-utskrifter på kontoret. Du ska kunna skriva ut något som kan ersätta en massproducerad detalj, säger han.

– Vårt konkurrensmedel är inte pris utan service och kunskap. När kunden har ett problem som behöver lösas har vi i dag tolv ingenjörer som som kan slå sina kloka huvuden ihop och lösa det.


FAKTA: Unik affärsmodell med 3D on-demand

Wematter erbjuder industriella 3D-skrivare som kan placeras bredvid kontorets befintliga skrivare och kopiator. Kunden hyr maskinen för att göra sina egna 3D-utskrifter på plats. Tack vare en molnlösning kan företaget garantera varje utskrift. Skulle den hyrda maskinen krångla startar genast en ny i Wematters lokaler och 3D-modellen levereras per bud till kunden.