Inget är som vanligt och det är rimligt att tro att även tiden efter Covid19 kommer att se annorlunda ut än tiden innan. Många företag har skickat hem personal för att jobba på distans, andra tvingas permittera ovärderlig kompetens. Oavsett anledning, så kan tiden rätt nyttjad användas för att säkerställa att vi alla har rätt kompetens i våra verksamheter och på vårt cv, när marknaden vänder.

Från januari 2021 kommer företag, enligt förslag från regeringen, kunna söka medel för att kompetensutveckla personal som är permitterad.

Om ni för tillfället har drabbats av stopp i produktionen eller i försäljningen kan kompetensutveckling vara ett sätt att stärka företaget tills det kommer igång igen. Vid korttidsarbete frigörs tid för arbetstagarna, om denna tid används för kompetensinsatser kan kompetensnivån i företaget höjas.

Sammanställning av högskole och universitetskurser för yrkesverksamma

learning4professionals.se samlas information om kurser speciellt anpassade för yrkesverksamma. Sammanställningen är gjord av Teknikföretagen och Swedsoft i sammarbeta med Högskolan Väst, Linnéuniversitet, Mälardalens högskola och Örebro universitet.

Elements of AI

I vår egen verksamhet använde vi en knapp vecka efter sommaren till att kompetensutveckla oss själva inom AI. Kursen Elements of AI, som utvecklats i Finland, har översatts till svenska och ges på distans via Linköpings universitet. AI är på allas läppar, så varför inte passa på och ta Elements of AI nu. Kursen motsvarar 2HP. Du kan även läsa den direkt via LiU. Kursen är ortsoberoende och man läser i sin egen takt med web-baserat kursmaterial fullt ut.

“Massive open online courses” och andra digitala kurser

På följande länk finns de 50 mest populära massive open online kurserna, s k Mooc:arna listade.

Här ger vi förslag till några Mooc:ar och digitala kurser du kan läsa hemifrån:

Swedish for Professionals

Swedish for Professionals har språkkurser. De erbjuder sin undervisning och språkkurser digitalt.
Läs mer om det här

MÖLK – Internet of Things med Python och C++

MÖLK Utbildningar har en utbildning på 30 veckor, halvfart, om IoT. Den är för dig som brinner för att programmera framtidens tekniska lösningar i form av inbyggda system. Det handlar om små datorer som finns i snart alla prylar i vardagen, i TVn, bilen och kylskåpet.

Här kan du läsa mer om kursen.

Sista anmälningsdag var 14 augusti 2020.

I Parken och i Linköping

I Mjärdevi och Linköping finns det flera företag som erbjuder distansutbildningar. Bland annat har vi Continous Education Insititute, CEI, som erbjuder vidareutbildning för ingenjörer. Kurser som planerats i april och maj kommer att hållas digitalt. I juni har de planer på att vara på Scandic City i Linköping, om möjligheten ges. Kurserna hålls inom bl a fordonsteknik, blockchain, IoT, sensorer och bildanalys, mekanik, EMC mm.

Läs mer här.

Continuing Education Institute har just nu valt att ställa om sina kurser till digitala klasser.

Företaget Mindroad i Mjärdevi erbjuder spetsutbildningar inom data- och telekom, inbyggda system, applikationsutveckling och metod- och arbetssätt.

  • Läs mer om Mindroad utbildningsutbud på följande länk

MatteBjörn

Björn Runow, student på Industriell ekonomi som driver en Youtube-kanal inom matematik.

Björn Runow är student på Linköpings Universitet och driver Youtube-kanalen MatteBjörn. Där finns över 500 videor med förklaringar kring matte. Youtube-kanalen är tänkt att hjälpa både lärare och elever på högstadiet, gymnasiet och högskolan med matten.

På följande länk har Björn samlat olika listor för olika matteböcker. Detta finns som stöd för lärare i distansundervisningen eller hjälp för elever att komma vidare i matten på egen hand.

Utnyttja tiden framöver på ett smart sätt. Att investera i kompetens är alltid ett säkert kort.