Mjärdevi är platsen där Linköping Science Park en gång startade och där ett starkt community vuxit sedan 1984. Här byggs broar mellan företag, forskare, entreprenörer och studenter när morgondagens teknik formas. För de som rör sig i området är mod att utmana, testa nytt och nytänkande vardag. Nu går sex fastighetsägare samman för att säkra Mjärdevis position som en av Europas mest innovativa teknikparker.

När Linköping Science Park genomförde ändringen av sitt bolagsnamn (tidigare Science Park Mjärdevi) ändrades också bolagets ägardirektiv till ett utökat verksamhetsområde som omfattar hela Linköping. När uppdraget omformades blev behovet av att ta nästa steg kring utvecklingen av platsen Mjärdevi tydligt. 

Det är Castellum, Corem, Sankt Kors, Mannersons, LinkProp och Akademiska Hus som har skapat en gemensam plattform för samverkan, där de krokade arm med Linköpings kommun, Linköping Science Park och Linköpings universitet. Med hjälp av workshops och möten i kombination med attitydundersökningar, förankringsmöten och ett grundligt strategiarbete har en stabil grund för det gemensamma platsledarskapet formats.

Bildar en ekonomisk förening

För att stärka Mjärdevis attraktivitet och aktivt arbeta för att stimulera etableringar, attrahera kompetens, utveckla platsen samt skapa kreativa mellanrum såväl fysiskt som i dialogen mellan olika parter bildar nu ovan nämnda fastighetsägare en ekonomisk förening. Föreningen ska skapa gemensamma platsutvecklingsinsatser och samordna marknadsföringen av Mjärdevi. 

– Vi ska fungera som den naturliga länken och vara språkrör för fastighetsägare, verksamheter och andra intressenter i vårt samarbete med den offentliga förvaltningen, när det gäller platsen Mjärdevis framtida utveckling, säger Emil Colldin, Chef Kommersiell Förvaltning på Castellum.

Förhoppningen är att fler företag som finns i Mjärdevi ska välja att gå med i den ekonomiska föreningen.

– Vi hoppas såklart på att fler av bolagen i området ska se värdet i att vara med och påverka i tidiga skeden. Är man nyfiken på vad det innebär och vill veta mer så kan man höra av sig till mig, fortsätter Emil.

Tillsätter Community Manager

I projektet har bolaget Placebrander funnits med för att skapa rätt förutsättningar för platsens fortsatta utveckling. De är experter på platsutveckling och hjälper dagligen små som stora områden att bli mer attraktiva för invånare, besökare och investeringar. Under 2025 kommer Placebranders Emma Bernholtz att kliva in som Community Manager för att fortsätta driva arbetet framåt.

– Min roll blir att samordna arbetet med att stärka platsens attraktivitet. Jag kommer att arbeta tätt tillsammans med såväl fastighetsägargrupperingen som Linköping Science Park och de bolag som finns i Mjärdevi redan idag. Målet är att utveckla Mjärdevi för att människor ska trivas och bidra till att bolagen får rätt förutsättningar för fortsatt tillväxt, säger Emma.

Planerar för framtiden

Parallellt befinner sig Mjärdevi i en spännande utvecklingsfas med ambitiösa planer för både befintliga och nya ytor. Området är tänkt att växa med en dynamisk blandning av kontor och olika typer av centrumverksamheter.

– Just nu pågår en förstudie som ska ligga till grund för nya detaljplaner som möjliggör expansion i området. Vi vill göra Mjärdevi till en mer attraktiv stadsdel som lever under fler av dygnets timmar, säger Magnus Blomqvist, Affärsutvecklare förvaltning på Corem.

Några länkar som kan vara bra att ha koll på

Restaurangernas lunchutbud hittar du här.

Vi har samlat texter, bilder, logotyp och grafiska element som är fria för användning vid kommunikation kopplat till platsen. De hittar du här.

På sidan som beskriver området har vi tagit fram en karta för att det ska vara enkelt för besökare att hitta rätt när det kommer till parkeringar, restauranger och mycket mer. Läs mer om området och kolla in kartan här.

Har du förslag på hur du vill att området utvecklas i framtiden? Lämna dina tankar och förbättringsförslag här eller skicka ett mail till Emma på emma@placebrander.se.